loading1
loading2

Razstavljiva Coffee To-Go skodelica

Pomen okoljske ozaveščenosti vseskozi narašča. Trajnostni razvoj zmanjšuje potrebo po izdelkih za enkratno uporabo, med katerimi izstopa potreba po plastiki. Ta je še do nedavno predstavljala velik del naših življenj, z zmanjševanjem njihove ponudbe na trgu pa nastaja prostor za nove in boljše rešitve.

Koncept razstavljive skodelice predstavlja enega izmed načinov kako zmanjšati količino odpada pri pitju kave na poti, pri čemer uporabnikom omogoča novo in boljšo izkušnjo!

IDEJA

Raziskave so pokazale, da v zadnjih letih narašča zanimanje za uživanje kave na poti pri čemer uporabniki vse pogosteje iščemo tudi rešitve, ki omogočajo prenos in ponovno uporabo lastne skodelice. Pred našo odločitvijo, da bomo kavo vzeli za na pot, smo postavljeni pred dve možnosti. Lahko v lokalu ali na aparatu vzamemo lonček, ki ga po kratkotrajni uporabi zavržemo, lahko pa prinesemo svojo skodelico, ki jo bomo kasneje nosili še cel dan. Težava je še posebej izrazita, če kave na poti ne uživamo v avtu, kjer lahko skodelico ob neuporabi pustimo za preostali čas dneva.

Zložljiv lonček uporabniku omogoča enako izkušnjo, kot običajna skodelica za enkratno uporabo ali prenosljiv termo lonček. Razlika se nahaja v primeru neuporabe, kjer lahko zložljiv lonček razstavimo in pospravimo v najmanjši možni obliki. 

PREDSTAVITEV KONCEPTA

Prenosljiv lonček, ki smo ga pripravili v okviru zadnjega projekta, omogoča sestavljanje skodelice v dve obliki.

V prvem stanju gre za lonček za pitje kave in drugih napitkov ter pijač na poti. Po obliki izhaja iz standardnih lončkov pri čemer smo njegovo višino povečali tako, da se razmerja višine in premera ujemata po zlatem rezu. S tem smo povečali volumen skodelice, ki omogoča prenos večje količine tekočine.

Drugo stanje, ki naš koncept ločuje od ostalih na trgu, omogoča razstavljanje skodelice na dva dela pri čemer spodnji del enostavno zložimo v zgornjega. S tem se velikost lončka ob neuporabi zmanjša za polovico, v notranjosti pa sprosti še dodatni prostor za morebitne dodatke. Zaradi tega smo zasnovali dve manjši posodici t. i. kapsuli, ki se navpično zložita v razstavljeno skodelico brez vpliva na končno velikost izdelka.

Kapsuli omogočata prenos lastnih kavnih dodatkov kot so mleko, smetana, sladkor in podobo po želji uporabnika. Namen tega je, da uporabniku na poti omogočimo polno izkušnjo ob uživanju kave na poti. Slednja je zaradi samega prenosa pogosto okrnjena pri čemer so najbolj izpostavljeni predvsem tisti s posebnimi prehrambnimi potrebami.

Tudi ideja pokrova izhaja iz običajnih lončkov za enkratno uporabo. Njihova funkcionalnost je preverjena, naš koncept pa izboljšuje njihovo trajnost. Običajne pokrove po uporabi zavržemo kar prinaša ogromne količine odpada. Zaradi tega smo za avtorski lonček NB Designa razvili pokrov, ki preprečuje razlitje, ter se zapira in odpira po potrebi. S tem želimo uporabnika prepričati k večkratni uporabi našega izdelka ter s tem zmanjšati količino odpada, ki sicer nastane.

Brief

Avtor

Nik Bračič

Projekt

Razvoj inovativnega produkta s področja uživanja kave.

Leto

2020