loading1
loading2
alt

Produktni design – PlayStation 5

kategorije

Analiza izdelka Produktno oblikovanje

avtor

nikbracic

Oblikovna analiza nove igralne konzole – .

V letošnjem letu, na področju videoiger ogromno zanimanja privlači izdaja nove generacije igralnih konzol Xbox in PlayStation. Kaže se v pričakovanju uporabnikov na spletnih omrežjih ter namenskih kanalih, ki razkrivajo informacije glede novih strojnih zmogljivosti, dostopnosti in nenazadnje tudi izgleda.

Igralne konzole se tako prodajajo kot tudi uporabljajo v paru s pripadajočim kontrolerjem. Naša obravnava pa bo kljub temu temeljila predvsem na konzoli sami. Razlog za to se nahaja v oblikovnih zahtevah igralnega kontrolerja, ki so v veliki meri podvržene funkcionalnim zahtevam med katerimi je za uporabnika predvsem pomembna ergonomija. Iz tega stališča ima podjetje večjo svobodo pri oblikovni zasnovi konzole, za katero lahko rečemo, da zaradi svoje prisotnosti v bivalnem prostoru predstavlja del notranje opreme.

Z vidika produktnega oblikovanja je med novo generacijo igralnih konzol veliko zanimanja požel predvsem PlayStation – slika zgoraj. Če sedaj še izvzamemo dobre in slabe strani predstavljene podobe, lahko ugotovimo, da oblikovne poteze niso običajne. Posledično je bil nad predstavljeno podobo konzole marsikdo presenečen.

Pričakovanja so stremela k novi aplikaciji kvadra ali kocke, ki je v preteklih letih na tem trgu prevladovala. Oblika PlayStationa v tem obziru zavzema povsem novo podobo v kateri prevladujejo organske, nepravilne poteze. Izpostaviti gre tudi izrazito deljenje oblike na dva dela. Tako imamo notranji zaokrožen in neizrazit del črne barve ter zunanji del bele barve, ki po teoriji oblik s prejšnje objave, deluje precej bolj dinamično in agresivno. Podoba PlayStationa v tej obliki zelo nazorno prikazuje aplikacijo močnih barvnih in oblikovnih kontrastov!

Pozitivne lastnosti:

Predstavljeni kontrasti na podobi PlayStationa prinašajo tako pozitivne kot negativne posledice. V pozitivnem smislu privlačijo pozornost gledalcev, ki v je sorazmerju z nenavadno obliko, zbudila veliko zanimanje na trgu še pred samim izidom. Za podjetje so takšne govorice in razprava o napravi vsekakor pozitivne, saj lahko od uporabnikov pridobijo koristne povratne informacije. Hkrati diskusija o produktu pomeni tudi brezplačno promocijo, ki jim prinaša konkurenčno prednost na trgu.

Omeniti še velja, da izbor nepričakovanega in izrazitega dizajna pomeni tudi izrazito deljenje mnenj. To pomeni, da lahko ima vizualna podoba večjo težo pri odločitvi o nakupu, saj prisili segment kupcev, ki se sicer z izgledom naprave ne bi ukvarjali, da razmislijo tudi v tej smeri.

Primer spletne šale na račun oblike PlayStationa 5.

Negativne lastnosti:

Kot smo že omenili in na kar nakazuje tudi zgornja slika lahko izraziti kontrasti in nepričakovane podobe prinesejo tudi negativne posledice. V primeru velike konkurence podobnih izdelkov se lahko zgodi, da uporabniki na zgolj podlagi všečnosti izberejo konkurenčni izdelek. Ta težava se sicer pri PlayStationu pretirano ne kaže saj edino pravo alternativo predstavlja Xbox. Prevlada na trgu jim torej omogoča, da predstavijo tudi bolj “abstraktne” dizajne, saj je malo verjetno, da bo videz naprave predstavljal ključni dejavnik pri odločitvi o nakupu.

Kljub temu takšne podobe prinašajo tudi svojevrstne “meme”, ki se posmehujejo izdelku ter posledično tudi podjetju. Poleg tega je konkretna oblika PlayStationa nepraktična tudi za postavitev v prostor. Ne zlije se z okolico in ne dopušča, da bi namenjen prostor izkoristili še za kaj drugega. Zaradi tega od uporabnika zahteva večjo premišljenost pri namestitvi, kot jih zahtevajo tradicionalne oblike kvadra ali kocke.

Z lepimi pozdravi Vas vabim k spremljanju mesečnih objav na nb-design.si!

Nik Bračič

Viri:

Naslovna slika: https://cdn.pocket-lint.com/r/s/1200x/assets/images/143354-games-feature-sony-playstation-5-release-date-rumours-and-everything-you-need-to-know-about-ps5-image1-cvz3adase9.jpg

Vsebinska slika: https://i.kym-cdn.com/photos/images/facebook/001/861/191/267